VINSANTO ΑΡΓΥΡΟΥ

Στον κυκλαδίτικο χώρο η παραγωγή γλυκών κρασιών από λιαστά σταφύλια αποτελούσε την κυριότερη παραδοσιακή οινοποιητική τεχνική. Ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, λόγω του ποικιλιακού πλούτου της αμπέλου, αλλά και της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης, η τεχνική αυτή έφτασε στο απόγειό της με τα εξαιρετικά λιαστά γλυκά κρασιά Vinsanto. 
Από το 16ο αιώνα συναντάμε γραπτά κείμενα όπου περιγράφεται το κερδοφόρο εμπόριο της Σαντορίνης προς τη Ρωσία, βασισμένο στην ποιότητα και στη φήμη των Vinsanto αλλά και στη σπάνια ικανότητά τους να αντέχουν στο χρόνο.
Η διαδικασία παραγωγής του είναι επώδυνη, μακριά και δαπανηρή. Όταν όμως μετά από πολλά χρόνια ανοίγουν τα βαρέλια, εμφανίζεται το Vinsanto γλυκό, πολύπλοκο, ιδιαίτερο, πληθωρικό, εξαίρετο. Ένα σπάνιο κρασί.

Το Vinsanto παράγεται από  80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι, 10% Αθήρι.

Χαρακτηριστικά: Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα. Έντονα, ευγενικά, φινετσάτα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων. Στόμα λιπαρό, γεμάτο, άψογα ισορροπημένο, με τη γλύκα και την οξύτητα σε πλήρη αρμονία και με κομψή, μακρά, σχεδόν ανεξίτηλη επίγευση. 

Οινοποίηση: Λιάζεται για 12-14 μέρες. Παλαιώνει 17 χρόνια σε βαρέλι και 3 χρόνια σε φιάλη.
Αιθανόλη: 14.0 % vol.
Ολική οξύτητα: 6 g/l
Ζακχαρα: 240 gr/l
Δυνατότητες παλαίωσης: βαθιά παλαίωση
Συνοδεύει: Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως απεριτίφ. Ταιριάζει πολύ καλά με πούρο και με γλυκά με βάση το κακάο και τη σοκολάτα.
Σερβίρισμα: στους  6-8  οC


Είσαι χρήστης iPhone, Android ή Windows Mobile? Κατέβασε δωρεάν τον spot4U στην συσκευή σου και βρες τα πάντα στην Σαντορίνη. Γρήγορα εύκολα και δωρεάν! Κλικ εδώ