Αρχαιολογικό Μουσείο (Φηρά)


Το αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης χτίστηκε το 1960 μια και το προηγούμενο μουσείο γκρεμίστηκε στον σεισμό του 1956. Αν και πολλά από τα αρχαιολογικά εύρηματα της Θήρας φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το μουσείο της Σαντορίνης στα Φηρά περιέχει ευρήματα από ανασκαφές από ολόκληρο το νησί. 

Το μουσείο περιέχει τις ακόλουθες συλλογές:
  • Γλυπτική, από την Αρχαική εώς και την Ρωμαϊκή περίοδο.
  • Επιγραφές, από την Αρχαική εώς και την Ρωμαϊκή περίοδο.
  • Αγγεία και πήλινα αγαλματίδια, από τη Γεωμετρική εώς και την Ελληνιστική περίοδο.

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης είναι:
Image
Image

θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός τοπικού εργαστηρίου, η παραγωγή των οποίων ξεκινά στα τέλη του 8 ου αιώνα π.Χ. και διαρκεί έως τον 6 ο αιώνα π.Χ. Όπως διαπιστώθηκε κατά την Αρχαϊκή νεκροταφείου της Αρχαίας θήρας και χρονολογείται από τις αρχές του 7 ου αιώνα π.Χ.


Αμφορέας από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας. Είναι ένα νησί που δόθηκε στη εργαστηρίου και τις ημερομηνίες για την έναρξη του 7 ου αιώνα π.Χ.
Image

Μεγάλο πιθάρι με διακόσμηση. Ένα λαμπρό παράδειγμα του 7 ου αιώνα π.Χ. Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και το μοναδικό δείγμα για την θήρα. Οι μετόπες με το λαιμό του το αγγείο είναι διακοσμημένο με ένα κύκνο και την μπάντα για την ωμοπλάτη δείχνει δύο άρματα που ντυμένα με άλογα. Προέρχεται από μια παιδική ταφή στο νεκροταφείο της Αρχαίας θήρας, στη βόρεια πλαγιά του βουνού. Χρονολογείται στο ασβέστιο. 675 π.Χ.

Image

Άνω μέρος ενός αρχαίου κούρου. Είναι ένα από τα πρώτα γνωστά κολοσσιαία αγάλματα, που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Αρχαίας θήρας, στη δυτική πλαγιά του βουνού. Χρονολογείται στο τέλος του 7 ου αιώνα π.Χ.

Image

Κορμός του Αρχαϊκού ταφικόυ κούρου από το νεκροταφείο της αρχαίας θήρας, στη δυτική πλαγιά του βουνού. Χρονολογείται στο τέλος του 7 ου αιώνα π.Χ.


Image

Ειδώλιο φτιαγμένο από πυλό που καλύπτετε με ζωγραφική διακόσμηση του οποίου το χρώμα εξακολουθεί να είναι καλά διατηρημένα. Λόγω των χαρακτηριστικών της κυκλοφορίας χεριών προς το κεφάλι, έχει ερμηνευθεί ως θλιμμένη. Χρονολογείται στο τέλος του 7 ου αιώνα π.Χ.

Image


- Αττικός μαύρος αμφορέας. Στην εμπρόσθια πλευρά, η Αθηνά και ο Ηρακλής έχουν δείξει μια παρασιτική σκηνή, ενώ στο παρασκήνιο απεικονίζονται ο Απόλλων να παίζει λύρα, και την Άρτεμης. Η άλλη όψη είναι διακοσμημένο με δύο καβαλάρηδες πλαισιώνεται από μια τοξότρια και ένα οπλίτη. Το νεκρό πρόσωπο όνομα είναι εσώγλυφα στο χείλος του αγγείο. Όπως διαπιστώθηκε κατά την Αρχαϊκή νεκροταφείου της Αρχαίας θήρας και χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 6 ου αιώνα π.Χ.


Image

- Αττικός μαύρος κύλιξ. Στην εξωτερική επιφάνεια του αγγείο, ένα άρμα μάχης και μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο οπλίτες απεικονίζονται σκηνές μεταξύ των αναχωρούν πολεμιστές. Από το εσωτερικό, έξι πλοία απεικονίζονται στο χείλος και τον Ποσειδώνα στο κέντρο, σκοτώνοντας τον γίγαντα. Από τη βάση, δύο καβαλάρηδες απεικονίζονται στις δύο πλευρές του οπλίτη. Όπως διαπιστώθηκε κατά την Αρχαϊκή νεκροταφείου της Αρχαίας θήρας και χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 6 ου αιώνα π.Χ.

Image

Αττικός Μελανόμορφος κρατήρας. Από το λαιμό απεικονίζονται σκηνές με άρματα μάχης, στο οποίο συμμετέχει η θεά Αθηνά. Η εσωτερική επιφάνεια του χείλους είναι διακοσμημένα με τέσσερα πλοία. Από το νεκροταφείο της Αρχαίας θήρας, χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6 ου αιώνα π.Χ.


Ηφαιστειακή (τραχείτης)πέτρα, ζυγίζει 480 κιλά. Ήταν αρθεί από τον αθλητή Ευμαστα με γυμνά χέρια του και το επίτευγμά είναι μνημείο σε μια επιγραφή με την ίδια πέτρα: "Ευμαστας, γιος του Κριτοβολου, ήρε μου στα ανοικτά της γης".

Είσαι χρήστης iPhone, Android ή Windows Mobile? Κατέβασε δωρεάν το spot4U στην συσκευή σου και βρες τα πάντα στην Σαντορίνη. Γρήγορα εύκολα και δωρεάν! Κλικ εδώ