Η φάβα της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο
σημαντικά προϊόντα του νησιού. Οι
ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μας αποκαλύπτουν ευρήματα, τα οποία
δηλώνουν ότι η φάβα καλλιεργείται στο νησί για πάνω από 3,500 χρόνια. Ακόμα και
σήμερα ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας της φάβας, της δίνει την ιδιαίτερη
και χαρακτηριστική της γεύση.
Η παραγωγή της φάβας στην Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα χαμηλή
,μια και η στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνάει τα 200 κιλά ανά στρέμμα και σε
συνδυασμό με την μεγάλη ζήτηση , η τοπική παραγωγή μόλις που καλύπτει τις
ανάγκες του νησιού.
Όπως και στα υπόλοιπα Σαντορινιά προϊόντα, το μικροκλίμα και
το ηφαιστειογενές έδαφος, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Η φάβα με την έρπουσα
ανάπτυξή της, καταφέρνει και αναπτύσσεται κόντρα στους ανέμους του νησιού αλλά
και στο άνυδρο περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης: Μπουρεκάκια λευκής μελιτζάνας με γέμιση φάβας
Διαβάστε επίσης: Μπουρεκάκια λευκής μελιτζάνας με γέμιση φάβας