Φαβα


Η φάβα της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού.  Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μας αποκαλύπτουν ευρήματα, τα οποία δηλώνουν ότι η φάβα καλλιεργείται στο νησί για πάνω από 3,500 χρόνια. Ακόμα και σήμερα ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας της φάβας, της δίνει την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική της  γεύση.

Η παραγωγή της φάβας στην Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα χαμηλή ,μια και η στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνάει τα 200 κιλά ανά στρέμμα και σε συνδυασμό με την μεγάλη ζήτηση , η τοπική παραγωγή μόλις που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.

Όπως και στα υπόλοιπα Σαντορινιά προϊόντα, το μικροκλίμα και το ηφαιστειογενές έδαφος, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Η φάβα με την έρπουσα ανάπτυξή της, καταφέρνει και αναπτύσσεται κόντρα στους ανέμους του νησιού αλλά και στο άνυδρο περιβάλλον. 


Διαβάστε επίσης: Μπουρεκάκια λευκής μελιτζάνας με γέμιση φάβας